Termékinformációk

Amikor minden darabokra hullik
Szívhez szóló jó tanácsok nehéz időkre
Szerző: Pema Chödrön
Fordította: Béresi Csilla
Megjelenés: 2003
Kiadó: Édesvíz
ISBN: 9635287062
Terjedelem: 182 oldal
Állapot: antikvár, remek állapot
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 100

A könyv tartalmáról

A félelem egyetemes tapasztalat. Még a legparányibb rovarok is ismerik. A dagályba gázolva, amikor megérintjük a tengeri rózsák nyitott, puha testét, azok menten bezárulnak. Minden élőlény ösztönösen így cselekszik. Nem is olyan borzasztó dolog az a félelem, amely az ismeretlennel szembekerülve fog el bennünket. Hozzátartozik a létezéshez, az összes élőlény osztozik benne.

Pema Chödrön amerikai buddhista apáca, Csögyam Trungpa (a Sambhala szerzője) egyik legelső tanítványa, híres meditációs mester. Jelen könyvében különböző témájú előadásait gyűjti össze, amelyekről így beszél: Mindig, vég nélkül, ugyanazokról a dolgokról tanítottam: a maitri - az önmagunk iránti megértő szeretet - szükségességéről, és arról, hogy ebből kiindulva hogyan ébreszthetünk fel magunkban félelemmentes együttérzést a mások szenvedése iránt. Minden beszédem mögött az a szemlélet rejlik, hogy bátran kiléphetünk a feltérképezetlen területre és belenyugodhatunk helyzetünk alaptalanságába. A másik fő mondanivalóm az, hogy feloldhatjuk a mi és ők, ez és az, jó és rossz közti dualisztikus feszültséget az általunk általában elkerült szituációk felvállalásával. Tanítóm, Csögyam Trungpa Rinpócse ezt úgy nevezte: rádőlni a fájdalmas pontokra.

Amikor széthullóban van az életünk, fel kell adnunk tehát szokásos reakcióinkat és elvárásainkat, mert a szenvedéshez csupán egyetlen módon lehet eredményesen viszonyulni: a tőlünk telhető legnagyobb nyitottsággal és kíváncsisággal. Közelebb kell mennünk a szenvedés forrásához, így a káosz kellős közepén felfedezhetjük az igazságot és a szeretetet.
Mindkettő elpusztíthatatlan.

A könyv gyakorlati módszereket tartalmaz a fájó érzelmek feldolgozására, a bölcsesség, az együttérzés és a bátorság kifejlesztésére, a nyitottságot és a másokhoz való közelséget elősegítő eszmecsere kialakítására, káros szokásmintáink felszámolására, a zavaros helyzetekkel való bánásra, valamint az együtt érző, tettrekész cselekvésre.