Termékinformációk

A boszorkány álma
Szerző: Florinda Donner
Megjelenés: 2022
Terjedelem: 261 oldal
Állapot: Új
Termékazonosító: 3434
Ár:
Ár:3,900 Ft

A könyv tartalmáról

A boszorkány álma
 
Florinda Donner-Grau munkája számomra nagyon fontos. Valójában összhangban van a saját munkámmal, ugyanakkor el is tér tőle. Florinda Donner-Grau a munkatársam. Mindketten ugyanarra törekszünk; mindketten don Juan világához tartozunk. A különbség abból fakad, hogy ő nő. Don Juan világában a férfiak és a nők ugyanabba az irányba mennek, ugyanazon a harcos úton, de az út két oldalán. Ezért ugyanazok a jelenségek nézőpontja részleteikben különböznek egymástól, de nem az ízükben.
Ez a közelség Florinda Donner-Grauhoz minden más körülmény között elkerülhetetlenül a lojalitás érzetét keltheti, nem pedig a kíméletlen vizsgálatot. De a harcos útján, amelyet mindketten követünk, a lojalitás csak abban nyilvánul meg, hogy a legjobbat követeljük meg magunktól. A legjobb számunkra a teljes vizsgálatot jelenti, bármit is csinálunk. Don Juan tanításait követve a harcos könyörtelen vizsgálatát alkalmaztam Florinda Donner-Grau munkájánál. Megállapítottam, hogy számomra három szintet, három különböző értékelési formát tartalmaz.
Az első a leírások és az elbeszélés gazdag részletessége. Ezt néprajznak nevezném. A hétköznapi élet apróságai, melyek mindennaposak az általa leírt karakterek környezetében, és számunkra teljesen ismeretlenek.
A másodiknak a művészethez van köze. Azt kell mondjam, hogy egy néprajzkutatónak írónak is kell lennie. Ahhoz, hogy be tudjon helyezni bennünket abba a néprajzi környezetbe amit leír, a néprajzkutatónak többnek kell lennie, mint társadalomtudósnak; művésznek is kell lennie.
A harmadik a munka őszintesége, egyszerűsége és közvetlensége. Ebben vagyok a legigényesebb. Florinda Donner-Graut és engem ugyanazok az erők formáltak; ezért az ő munkájának tökéletesen meg kell felelnie a törekvési rendszernek. Don Juan megtanított minket arra, hogy munkánknak tökéletesen kell tükröznie az életünket.
Nem tehetek mást, mint hogy egy harcos csodálatát és tiszteletét nyilvánítom ki Florinda Donner-Grau felé, aki magányában és a félelmetes helyzetek között is fenntartotta higgadtságát, hű maradt a harcos úthoz és betűről betűre követte don Juan tanítását.
Carlos Castaneda

A szerző művei