Termékinformációk

Rámájana
Fordította: Vekerdi József
Kiadó: Terebess
Terjedelem: 283 oldal
Állapot: antikvár, remek állapot
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 2000

A könyv tartalmáról

Rámájana
 
Az i.e. utolsó századokban keletkezett, népmesei fordulatokban gazdag legelső műeposz - szerzője az ismeretlen Válmikí - Ráma királyfinak és feleségének, Szítának  
a küzdelmét meséli el a démonokkal, átvitt értelemben a bennünk élő gonosszal. Ráma királyfi ugyanis Visnu isten megtestesülése, s ennek alapján lett a Rámájana a hindu vallás szent könyve, olyan mű, amely talán a legtöbbet árulja el a hindu lelki- és hiedelemvilágról. Vekerdi József minden eddiginél teljesebb, a szanszkrit eredetiből készült, szenzációs új verses fordítását egy thaiföldi árnyszínház Rámájana figuráinak egzotikus képei díszítik.  

"Vekerdi József munkája bízvást nevezhető úttörő vállalkozásnak. Nemcsak azért, mert a Rámájana mint összefüggő egész most olvasható először szöveg- és formahű fordításban magyarul... Úttörő munkát végzett Vekerdi abban az értelemben is, hogy utat tört az eposz fabulájának szövevényében. Elhagyta az eposzban utólag hozzátoldott hetedik könyvet, a főcselekményhez nem tartozó epizódokat... Válogatása révén a mű nagyepikai és drámai elemeit, vagyis belső összefüggéseit emelte ki... A borítón látható árnyjáték fotók szépek: szinte már szimbólumként mutatják, hogyan sejlenek át ezredvégi tudatunkon a mitikus hősök és a régi nagy történetek." 
Márton László 
(Élet és Irodalom 1997 okt. 3.)

A szerző művei