Termékinformációk

Macskaváros krónikája
Szerző: Lao Sö
Fordította: Galla Endre
Megjelenés: 1981
Kiadó: Európa
Terjedelem: 246 oldal
Állapot: Antikvár
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 1534
Ár:
Ár:2,500 Ft

A könyv tartalmáról

Macskaváros krónikája
 
Macskavárosban üresek a múzeumok: az értékes leleteket, tárgyakat mind elkótyavetyélték, macskaváros külföldet járt ifjú tudósai valóságos halandzsanyelvet beszélnek, beszédükben csak úgy hemzseg a sok idegen kifejezés, de maguk sem értik, mit jelentenek, ebben az országban már a tanítás első napján diplomát kapnak a diákok, s mindenki kitűnő rendű. Az iskolákban viszont csak a puszta falak állnak: a berendezést az utolsó szálig eladták az éhbéren tengődő pedagógusok, a zabolátlan, garázda diákok pedig ráadásul agyonverik pipogya tanáraikat.
Macskaváros valahol a Marson található, Lao Sö regényének hőse űrrepülőgépen érkezik a bolygóra a „hatalmas, dicsőséges, szabad Kínából!”.
A pekingi születésű, elszegényedett mandzsu családból származó író, Lao Sö (1899-1966) eredetileg tanítónak készült, majd 1924-ben Angliába került, ott kezdett el írni. 1930-ban jelent meg első regénye. Művei Magyarországon sem ismeretlenek: A tigriskisasszony meg a férje című híres regénye 1957-ben, két kisregénye 1959-ben, a Teaház című színműve pedig 1960-ban jelent meg magyarul. A Macskaváros krónikája című társadalmi szatíráját 1932-ben írta – Kínába való visszatérése után –, saját szavai szerint "az ország állapota miatti kétségbeesésében

A szerző művei