Termékinformációk

A Nagy Sztúpa Legendája és a Lótuszban Született Mester élettörténete
Fordította: Blága Tibor
Megjelenés: 2006
ISBN: 963-06-0835-9
Terjedelem: 138 oldal
Állapot: új
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 94

A könyv tartalmáról

Szent szövegek a tibeti buddhista tradícióból

 

A szorgalmas munka erényéből fakadóan sikeres baromfitenyésztő Samvara négy fiával együtt felépítette a Nagy Sztúpát, mely hordozója lett a Budhhák ereklyéinek, és zarándokhellyé vált számtalan lény számára. A Sztúpa építése hatalmas érdemekkel járt. Amikor számos életükkel később a fiúk ismét összefogtak, hogy eljuttassák a Dharmát Tibetbe, Padmaszambhava (Guru Rinpoche) elmondta a Sztúpa keletkezésének történetét és megjövendölte, hogyan lesz az a sötét kor pusztításai után újjáépítve, és hogyan fog harmóniát és összhangot teremteni a világban.

Az önzetlen odaadás ezen történetét - melyből kitűnik a világkorszakok keletkezésén és elmúlásán is átívelő hit ereje - a Nagy Padmaszabhava Mester mondta el Triszong Detszennek, Tibet királyának. A történet többek között felmutatja azoknak a jelképeknek a fontosságát, melyek által gyarapodik a tudás, és kiárad minden lény felé a bölcsesség és együttérzés áldása.

Tibet népe - közülük ma sokan Indiában élnek menekültként - a Vadzsrajána Buddhizmus élő hagyományát gyakorolja. Ebben a furcsán alakuló mai világban ahol a nyugatias gondolkodásmód sok régi kultúra szokásait alakította át szerte a világon, a tibetiek világlátása és szemlélete lassan egyedülálló lesz. Amint a könyvebn található két fordításból is kitűnik majd, a világot egy szellemi erőkkel teli közegnek látják, mely erők irányíthatók jó és rossz irányba egyaránt. Ezek az erők - megfelelő módon alkalmazva - széppe és kellemessé tudják tenni a létet mindenki számára.

 

A szerző művei