Termékinformációk

Upanisád gyűjtemény 1. kötet
Bhakti Kutir Upanisad Samgraha
Fordította: Baktai Ádám
Megjelenés: 2021
Terjedelem: 336 oldal
Állapot: új
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 3311
Ár:
Ár:5,900 Ft

A könyv tartalmáról

Upanisád gyűjtemény 1. kötet - Bhakti Kutir Upanisad Samgraha
 
Az első 14 hónap munkája több, mint 500 (A4) oldalnyi szöveget eredményezett. Egy szokványos méretű könyv kiadásánál ez egy több, mint 1000 oldalas kiadványt jelentene.
Szóval mielőtt továbbhaladnánk, vagy belevágnánk egy ilyen hatalmas terjedelmű szöveg bemutatásába, szeretnénk felmérni azt, hogy milyen lesz a fogadtatása egy ilyen számunkra ugyan nagyon kedves, ugyanakkor elég specifikus érdeklődési kört kiszolgáló elképzelésnek.
Így hát a tervezett grandiózus szöveggyűjteményünk első kötetét bemutató jellegűnek szánjuk. Ebben 14 upanisádot szeretnénk az olvasók elé tárni, úgymond mindenből egy kicsit. Ugyanis az idők során maguk az upanisádok is különféle felosztásokon estek át azért, hogy könnyebb legyen átlátni és tanulmányozni a szövegeket. Az egyik legismertebb felosztása az upanisádoknak a tematikus felosztás.
A legfontosabb és egyben legősibb upanisádokat Mukhja, vagyis fő upanisádoknak hívják, ezekből 13 van. 21 upanisád tartozik a számánja, vagyis az általános upanisádok körébe. 19 upanisádot hívnak szannjásza (szerzetes) upanisádnak. Az istenségekhez köthető kategóriába 8 upanisád a shakta (istennő követők), 14 a vaisnava (Visnu követők), 13 a shaiva (Siva követők) tradíciók köreibe tartozik. További 20 upanisádot pedig jóga upanisádként tartanak nyilván.
Ez 7 különálló kategória és 2-2 upanisádot prezentálunk belőlük. Az upanisádok szövegeiben helyet kaptak a fent említett segítő magyarázatok, valamint a teljes szöveggyűjtemény végén további, az upanisádokhoz kapcsolódó értékes információk találhatóak meg több függelékben.
Jó olvasást, jó tanulmányozást!
 
forrás:https://bhaktikutir.hu/upanisad-gyujtemeny-elso-nekifutas/
 

A szerző művei