Termékinformációk

A Jézus szútrák (1db)
A taoista kereszténység elveszetnek hitt tekercsei
Szerző: Martin Palmer
Megjelenés: 2002
Kiadó: Gold Book
ISBN: 963 9437 24 7
Terjedelem: 328 oldal
Állapot: antikvár, remek állapot
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 1360

A könyv tartalmáról

1907-ben Kína egy távoli pontján egy évszázadok óta elfalazott barlangban az V. és XI. század közötti időszakból származó ókori tekercsek, selyemfestmények és kegytárgyak kincsestárára bukkantak. Az írások között olyan, kínai nyelven írott tekercsek is voltak, amelyek Jézus élettörténetét és tanításait beszélik el gyönyörű taoista gondolati és képi világba ötvözve, ami teljesen új volt a Nyugat számára. Az írások a kereszténység történetének olyan fejezetéről számolnak be, amely egyedülálló és felkavaró, reménykeltő és lélekemelő. Legjobban talán az a gyűjtőnév írja le őket, amelyeket maguk a szövegek is használnak: A Jézus-szútrák.

A kereszténység a nyugati civilizációban gyökerezik, ám meglepő módon egy eddig gyakorlatilag ismeretlen keresztény hitvilág fejlődött ki a Távol-Keleten. A kitűnő teológus és Kína-kutató, Martin Palmer a rég elveszettnek hitt tekercsek első fordítását és ismeretterjesztő magyarázatát adja. A tekercsek mindegyike több mint ezeréves, és jelentőségét tekintve talán a holt-tengeri tekercsekhez hasonlítható. A szerző egy nyelvészekből, tudósokból és egyéb szakértőkből álló csoportot gyűjtött maga köré, s az ő segítségével sikerült dekódolniuk és értelmezniük ezeket a szent szövegeket, amelyek a keleti gyakorlattal és meditációkkal együtt élve értelmezik Jézus tanításait, és ablakot nyitnak egy olyan rendkívüli világra, amelyben sokkal szelídebb, sokkal spirituálisabb kereszténység létezett, mint a korabeli Európa vagy Ázsia bármely részén, sőt létezhet akár napjainkban.

Palmer több mint egy évtizedet szentelt életéből az írások, valamint e letűnt vallás más tárgyi dokumentumainak felkutatására. Elszánt kutatásának köszönhetően végül sikerült felfedeznie az egyik legkorábbi keresztény kolostort. A helyszínen áll egy szinte érintetlen állapotban fennmaradt VIII. századi pagoda. A pagodában Palmer és csapata további bizonyítékot, köztük szobrokat, föld alatti átjárókat és kegytárgyakat találtak, amelyek segítségével sikerült képet alkotniuk a taoista kereszténység koráról és rítusairól.

A SZERZŐ(K)RŐL

Martin Palmer a Nemzetközi Vallási, Oktatási és Kulturális Szövetség igazgatója. A szervezet vallási, környezetvédelmi, oktatási és fejlesztési projektekre specializálta magát, és különféle nemzetközi szervezetekkel, például a Vadvilág Alapítvánnyal, az UNESCO-val és a Világbankkal karöltve dolgozik. Palmer számos vallási témájú könyv szerzője, és a kínai szövegek egyik legelismertebb angolra fordítója. Az ő tolmácsolásában jelent meg például a Tao Te King,Ji-king,Csuang-cu és Kuan-jin. Rendszeresen készít műsorokat a BBC televízió és rádió számára; elsősorban Kínából küld tudósításokat. Az egyik legkiválóbb taoista szakértőként számon tartott Palmer Cambridge-ben hallgatott teológiát, szakterülete pedig Kína és Japán volt.

A szerző művei