Termékinformációk

Mao - az ismeretlen történet (1 db)
Szerző: Jung Chang - Jon Halliday
Megjelenés: 2006
ISBN: 9630781581
Terjedelem: 884 oldal
Állapot: antikvár
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 1698
Ár:
Ár:8,500 Ft

A könyv tartalmáról

Mao - az ismeretlen történet
Jung Chang Vadhattyúk-ja világszerte óriási bestseller lett, több mint tízmillió példány fogyott belőle. Több olvasóhoz jutott el így, mint eddig bármely Kínáról szóló könyv. Jung Chang és férje, Jon Halliday most megírták a Vadhattyúk "felülnézetét": Mao Ce-tung életrajzát. Akit megrendített a Vadhattyúk szereplőinek sorsa, most betekintést nyerhet a kínai sorsokat irányító nagypolitikába. Rá fog döbbenni: a történet itt sem kevésbé drámai.
A kötet mögött egy évtizednyi kutatómunka áll. A szerzők felkeresték és megszólaltatták a történet számos még élő szereplőjét, azokat is, akik eddig némaságba burkolóztak. De az érintett kínaiakon kívül meginterjúvolták gyakorlatilag az összes külföldit is, akinek valaha érdemi köze volt Maóhoz. Így jött létre az eddigi leghitelesebb Mao-életrajz, tele döbbenetes felfedezésekkel.
Akit itt megismerünk, nagyon távol áll az eddigi Mao-képtől. Ezt az embert korántsem idealizmus vagy ideológia vezérli. Egyre törekszik felfelé, és útját jócskán egyengeti Sztálin, aki már a húszas évektől hol ellenfél, hol szövetséges. Mao hazug mítoszt gyárt a Hosszú Menetelésből és a Japán elleni háborúból, és zsarol, mérgez és intrikál, hogy célját elérje. Márpedig 1949, azaz Kína meghódítása után a titkos cél nem más, mint maga a világhatalom. Ezt az álmot kergeti a Nagy Kormányos, és éhen veszejt harmincnyolcmillió embert. Ha ehhez még hozzáadjuk a Mao-éra többi áldozatát, több mint hetvenmillió halottat kapunk békeidőben.
Pedáns történetírás a Vadhattyúk mesemondói hangján: a könyv szinte testközelbe hozza a közelmúlt Kínájának általunk is ismert szereplőit. Legfőképpen magát Maót persze, aki gátlástalanul érvényesíti akaratát minden észérv ellenében. Megnyílik előttünk a maói udvartartás is, hogy tanúi legyünk az eldugott sarkokban játszódó tragédiáknak. És persze megjelenik Mao valahány felesége, szeretője és gyereke a torzult személyiség áldozatai.
Tartalmában és megközelítésében is mérföldkő jelentőségű ez a könyv: rengeteg újat mond a történésznek és az érdeklődő olvasónak egyaránt.
Jung Chang 1952-ben született Kínában, Yibin (Jipin) városában, Szecsuan tartományban. Tizennégy éves korában rövid időre vörösgárdista lett, majd vidékre került. Dolgozott a földeken, volt "mezítlábas doktor", öntőmunkás és villanyszerelő, míg végül beiratkozhatott az egyetem angol szakára. Utána a Szecsuan Egyetem tanársegéde lett, így jutott ki 1978-ban Angliába, ahol a Yorki Egyetem ösztöndíjasaként nyelvészetből írt kandidátusi disszertációt 1982-ben. Ő volt az első a Kínai Népköztársaságból, aki brit egyetemen szerzett doktorátust. Díjnyertes könyve, a Vadhattyúk 1991-ben jelent meg.
Jon Halliday a Londoni Egyetem King's College-ának volt tudományos munkatársa. Szerzőként és szerkesztőként eddig nyolc könyvet jegyez.

A szerző művei