Termékinformációk

A filozófia világa
Szerző: Nigel Warburton
Fordította: Bánki Dezső
Megjelenés: 1995
Kiadó: Kossuth
ISBN: 963-09-3681 x
Terjedelem: 166 oldal
Állapot: Antikvár
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 338
Ár:
Ár:1,950 Ft

A könyv tartalmáról

 
Nigel Warburton cambridge-i filozófiaprofesszor fontos és nemes célt tűzött maga elé, amikor elkezdte írni A filozófia világa című könyvecskéjét. Emberközelbe kívánta hozni a filozófiát, ismertetni a filozófia legalapvetőbb problémáival kapcsolatos különféle álláspontokat, érveket és ellenérveket, s mindezt tömören, közérthető stílusban, elkerülve a laikus számára riasztó szakzsargon felesleges használatát. Olyan problémákkal foglalkozik, amelyeken mindannyian elgondolkodtunk már, s a korábbi filozófusok érvrendszerének bemutatásával eszközöket kíván nyújtani az olvasó számára a filozófiai kérdésekről való önálló gondolkodáshoz.
Nyugodtan kimondhatjuk, hogy Warburton törekvését siker koronázta: a könyv valóban közérthető, olvasmányos, elolvasható mindenféle filozófiai előismeret vagy műveltség nélkül is, ugyanakkor mégis igényes, korrektül ismerteti az egyes problémákra adott különféle filozófiai válaszokat, s lehetőséget ad az olvasó számára a gondolkodásra, saját véleményének kialakítására.
Nem filozófiatörténeti könyv ez: fejezetei problémák, kérdéskörök köré szerveződnek, az egyes fejezetek pedig az adott kérdéskörrel kapcsolatos különféle álláspontokat, érveket, ellenérveket és bírálatokat ismertetik. A történetiségnek alig találjuk nyomát a könyvben, sőt, még a filozófiatörténet nagy alakjainak nevével se nagyon találkozunk. Nincs az az érzésünk olvasás közben, hogy most tanulunk valamit, ismereteket szerzünk; soha nem érzünk olyan késztetést, hogy most megjegyeznünk, memorizálnunk kellene valamit. Ennek a könyvnek az olvasása inkább gondolkodást jelent: töprengést, a különféle érvek, ellenérvek folyamatos mérlegelését. Közben pedig szüntelenül érezzük azt a nyugtalanító késztetést, hogy mi magunk is kialakítsuk saját álláspontunkat. Ez néha könnyebben, néha nehezebben megy; a filozófia természete olyan, hogy többnyire mindegyik álláspontnak van valami hibája, de mindegyikben van valami igazság is.
 

A szerző művei