Termékinformációk

Isten rejtőzködő barátai - Szúfi történetek, tanítások és mondások
Fordította: Balázs Károly
Megjelenés: 2012
Terjedelem: 194 oldal
Állapot: Antikvár
Nyelv: Magyar
Termékazonosító: 2671

A könyv tartalmáról

Isten rejtőzködő barátai - Szúfi történetek, tanítások és mondások
 
A ​szúfik az iszlám misztikusai. Magukat Isten barátaiként határozzák meg. Ez a barátság számukra mindennél többet jelent; nem csupán a legfőbb értéket, hanem a lét, az élet igazi értelmét és célját.
Ahhoz, hogy valaki eljusson Istenhez, hosszú és rögös Út, pontosabban keskeny Ösvény vezet. Ezen az úton a vándor számos akadállyal találkozik. Mindenekelőtt saját magát kell legyőznie ahhoz, hogy sikerrel járjon. Az Úton természetesen szükség van vezetőre, aki segít felfedezni és mindenekelőtt értelmezni a misztikus élményeket. Ez a vezető, lelki segítő nem más, mint a szúfi sejk, vagyis a mester.
A mester és tanítványa sajátos lelki szimbiózisban él. Ennek korántsem mond ellent, hogy a tanítvány egyben szolgája is mesterének – a szolgálat, mégpedig az alázatos szolgálat ugyanis hozzátartozik a szúfi Úthoz.
A szúfi élete a szeretet gyakorlásában és Isten utáni olthatatlan vágyódásában telik. Ez, csupán ez, a szeretettel és Isten utáni állandó vágyakozással kikövezett Út vezetheti el ugyanis őt végső céljához, az Igazság felismeréséhez, az Istennel való találkozáshoz. Ennek az Útnak, ennek a folyamatnak, mert hiszen hosszú folyamatról van szó, szúfi felfogás szerint négy oszlopa van, mégpedig a következők: a sária, azaz a muszlim vallásjog; a táriqah, vagyis a misztikus ösvény; a haqiqah, az igazság; és végül a márifah, vagyis a gnózis. A gnózis pedig, virágos keleti kifejezéssel élve, nem más, mint „a szív bölcsessége”.
Kötetünk gazdag tartalmából: a szúfi bölcsesség gyöngyszemei; tanítások, hazratok, hirámok, szúfi szólásmondások; útmutatások az igazságot keresők számára; dervismesék; tanulságos történetek; bölcs tanítók mondásai és anekdotái; Naszreddin hodzsa történetei.

A szerző művei